5 érv az ahimsa, azaz erőszakmentesség mellett

Az ahimsa nem csak annyit tesz, hogy valaki vegetáriánus, ez ennél sokkalta átfogóbb fogalom. Azt jelenti, hogy az ember minden élő dolog felé tisztelettel és odafigyeléssel viselkedik, legyen szó a zsörtölődő szomszédról, egy ijesztő pókról a sarokban, vagy magáról az anyatermészetről. Az ahimsa békéssé és szeretett telivé  teszi a szívet és így az élet is boldoggá válik. A legjobb érzés pedig az, ha ezt az életszemléletet át tudjuk adni másoknak, akár még egy caraWonga feliratú dobozban is, hiszen moduláris szőnyegeink és mozaik matricáink az ahimsa elvei alapján lettek megálmodva. Sorakozzon hát itt 5 érv az erőszakmentesség és a caraWonga mellett.

 

5 arguments for ahimsa, or nonviolence yoga picture

 

 1. érv a környezetvédelem

A környezetvédelem hatékonyabb és gazdaságosabb, mint a már meglévő környezeti problémák orvoslása. A levegő, víz és föld szennyezettsége napjainkban hihetetlen méreteket ölt. Szmogriadók, illegális szeméttelepek, olajban és műanyagban fuldokló vízi élőlények sokasága jelzi, nem ülhetünk tovább ölbe tett kézzel. Így is túl sokat vártunk. Ha a Földön élő  7,6 milliárd ember mindegyike környezettudatosabban élne, nagy változások következhetnének be.

Eme fontos és égető probléma miatt is döntöttünk úgy, hogy termékeinket 80%-ban újrahasznosított alapanyagból készítjük, ezzel csökkentve termékünk környezetre gyakorolt káros hatását.  

 1. érv a fenntarthatóság

Ökológiai lábnyomunk lassan már 40 éve túlnőtte a rá kiszabott méretet. Jelenlegi életvitelünkhöz 30%-kal nagyobb Földre lenne szükségünk. A természeti kincsek fogyatkoznak, bolygónk tartalékait dézsmáljuk. Nem hunyhatunk szemet a probléma fölött, hiszen a jövő nemzedékei is ide születnek majd. Ezért is fontos a  fenntarthatóság felé közelednünk, a fogyasztás és az energia felhasználás csökkentésével.

A caraWonga öko-lábnyomát mi is igyekszünk mérsékelni. Szőnyegeinket és mozaik matricáinkat manuális eszköz segítségével készítjük, a gyártás során nem használunk vizet, vegyszert és foszilis energiát.

 1. érv a személyesség

A globális kérdéseken túl az ahimsa egy bensőnkben végbemenő lelki folyamat. Behálózza egész lényünket és megváltoztatja gondolatainkat. Ettől változunk mi is, és így a másokra gyakorolt hatásunk is. Aki mosollyal köszönt minden embert, kedvességet sugároz magából. Erőszakmentesnek lenni nem csak annyit tesz, hogy nem bántunk másokat, hanem azt is, hogy észre vesszük és szívesen fogadjuk őket.

Kis csapatunk sem szeretne arctalanná válni, a kéréseket és kérdéseket mindig örömmel fogadjuk.

 1. érv az emberi érzékenység

A vegetarianizmus, a jótékonykodás, a környezetvédelem, vagy csak egyszerűen szeretettel fogadni másokat. Ez az érzékenység, az ahimsa alapköve. Ha csak saját érdekünket nézzük és hagyjuk, hogy az érzékeink és vágyaink mozgassanak, akkor a igazi boldogság elkerül minket. Azonban egy érzékeny ember a pillanatokban is képes meglelni azt az örömöt és elégedettséget, melyet mások szakadatlanul kergetnek. Mert ahogy azt a történet is mondja, a boldogság kék madara a szívben lakozik.*

Partnereink közé tartozik a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket foglalkoztató Retextil alapítvány.  Az alapítvány textil hulladék újrahasznosításával készítenek termékeket. Azzal hogy értéket és egyedi tárgyakat hozhatnak létre, művészetterápián keresztül kapják vissza a hitüket önmagukban és abban, hogy ebben a világban élni jó.

 1. érv az elmerülés

Azt mondják, ha nem szeretjük önmagunkat, akkor másokat sem szerethetünk. Mi kell ahhoz, hogy észre vegyük pozitív tulajdonságainkat és reálisan látva magunkat el is fogadjuk azt a személyt, akik valójában vagyunk? Befelé fordulás, elmerülés a szituációban, az érzésben, a pillanatban.

Az alkotás folyamata egy olyan magányos, vagy épp társasági élmény, melyre ha odafigyelünk feltárhat önmagunkból egy újabb részletet. A caraWonga szőnyegek moduljainak összeépítése során, vagy a mozaik matricák rakosgatása közben az ember kicsit lelassít és kizárja a külvilágot, így hallva jobban belső hangját.

Az ahimsa elveit követni igazi lázadás, egyfajta modern hippiség, éleslátás. Segít ebben az arctalan és szennyezett, kapzsi korban emberré válnunk. És ennél mi is lehetne fontosabb!?

* Utalás Maurice Maeterlinck A kék madár című művére.

Tagged , , ,
0
  0
  Kosár
  Üres a kosárBolt